Intervenció Psicològica a través de la Musicoteràpia ( Psicologia i Musicoteràpia combinades)

Intervenció psicològica a través de la Musicoteràpia Clínica

La intervenció:

En la intervenció psicològica a través de la Musicoteràpia utilitzem tècniques pròpies de la musicoteràpia i la psicologia, combinades si s’escau, en funció dels objectius que ens plantegem per a la teràpia i de les necessitats de la intervenció.

Avaluació psicològica, intervenció i seguiment:

Avaluació inicial: s’avaluen dades en funció de les necessitats del pacient, es creen fitxes i el “historial clínic-musical”.

Pla de Tractament: ideació d’estratègies musicoterapèutiques i psicologiques, associades

als objectius generals i específics triats en funció de l’avaluació inicial.

Tractament: desenvolupament de les sessions.

Sessions individuals, grupals, cicles de sessions i cant terapèutic.

Avaluació i seguiment: Enregistrament d’observacions al finalitzar cada sessió, per tal de poder

plantejar nous objectius i avaluar l’èxit de les tècniques. Valoració del grau d’assoliment dels

objectius prèviament plantejats. Creació d’informes clínics. Supervisió dels casos a la secció clínica del col·legi oficial de psicòlegs de catalunya (COPC)

Utilitzem tècniques pròpies de la musicoteràpia i la psicologia, combinades si s’escau, en funció dels objectius que ens plantegem per a la teràpia i de les necessitats de la intervenció. Està indicada en el treball de Creixement Personal, en procesos d’anàlisi i acompanyament, trastorns d’ansietat, alimentaris, de personalitat, depressió, esta d’ànim, trastorns emocionals, trastons psicòtics i en salut mental en general.

La orientació psicològica de les sessions segueix una línia integrativa.

Tanmateix la musicoteràpia posseeix tècniques de orientació dinàmica.

Amb aquesta orientació metodològica es permet que l’usuari deixi fluir el més profund de la seva persona, la qual cosa ajuda molt en la canalització d’emocions, experiències i preocupacions, al mateix temps, es duu a terme també, un treball de forma conscient i racional d’allò que posa impediments en el benestar i la vida diària dels usuaris i que ajuda a desenvolupar les eines adequades per a de trobar solucions als conflictes i dificultats i propiciar el canvi. En definitiva es treballa de forma holística, amb la canalització, comprensió, coneixement i l’abordatge de símptomes i dificultats.

La música facilita l’expressió emocional i verbal, evoca records, i pensaments, té efectes catàrtics, serveix de canalitzador emocional, és un element unificador i integrador que aporta ordre i estructura, potencia les capacitats cognitives i evita els mecanismes de defensa propiciant un discurs lliure, sense filtres, ni pre-aprés. Amb ella, es pretén establir comunicació on no arriba la paraula, potenciar la comunicació entre el món intern i l’extern, tanmateix la música actua sobre el sistema nerviós i en les crisis emocionals, està implicada en la circulació de la sang i, per tant, regulant la tensió arterial entre d’altres.

El rellevant en el resultat final del procés terapèutic, és la millora de la qualitat de vida de qui en fa ús, no tant el nivell tècnic musical de les sessions. El paper de la música és el de fer de mitjà creatiu per al treball i ofereix una gama d’experiències musicals per ajudar als usuaris a expressar qüestions vitals de forma creativa. La creativitat potencia la visió amplia, la flexibilitat i la fluïdesa en el dia a dia, millora la comunicació, té un paper actiu en la resolució i treball de les dificultats.

Gràcies a la metodologia en Musicoteràpia tan individual com grupal, s’afavoreix la comunicació, l’autoestima, i el contacte interpersonal i intrapersonal, i per tant, les habilitats socials.

En salut mental, el treball està orientat a la comprensió, acceptació i gestió emocional a través de la musicoteràpia, al reforç d’aspectes comunicatius, a la reducció dels nivells d’ansietat produïts per la malaltia, intervinc donant importància a la part sana de la persona, propiciant la expressió de les dificultats quotidianes, potenciant la organització en el dia a dia i ajudant en el canvi d’estat d’ànim. En neurorehabilitació es treballa la prevenció, el manteniment i millora emocional i cognitiva a través de la musicoteràpia. És per tant una molt bona opció per a l’abordatge de malalties mentals així com en la prevenció i en el creixement personal.

One thought on “Intervenció Psicològica a través de la Musicoteràpia ( Psicologia i Musicoteràpia combinades)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s