Musicoteràpia i Autisme (TEA)

A Musicoteràpia BCN – Psicologia i Musicoteràpia clíniques tractem casos d’Autisme, TEA i TGD.

“La musicoteràpia és un procés sistemàtic d’intervenció on el terapeuta ajuda al client a aconseguir la salut, utilitzant experiències musicals i les relacions que evolucionen per mitjà d’elles com a forces dinàmiques de canvi” Kenneth Bruscia.

La musicoteràpia ofereix una gama d’experiències musicals per ajudar als usuaris a expressar qüestions vitals de forma creativa.

Es tracta d’una disciplina englobada dins les ciències de la salut. Per mitjà del silenci, el moviment i del so, juntament amb els seus elements (ritme, melodia i harmonia), pretén millorar, mantenir i restaurar la salut, així com el benestar i la qualitat de vida dels usuaris.

És també per mitjà del vincle entre els usuaris i el terapeuta que es dóna una millora en l’expressió i la comunicació, amb ells mateixos i amb l’entorn.

 JUSTIFICACIÓ DE L’ÚS DE LA MÚSICA DE FORMA TERAPÈUTICA AMB TEA

Els nens són molt sensibles a la música, la música és un llenguatge amb el que els és fàcil connectar i a través del qual els és fàcil expressar. És un llenguatge, que per tant, incita a la comunicació.

Cal tenir en compte, que la música, en si mateixa, és un llenguatge i té qualitats que potencien la comunicació, el vincle i ajuden a la socialització, un llenguatge alògic similar al que tenen els nens que es troben en una etapa evolutiva primerenca, en què només expressen emocions i sensacions no idees raonades i lògiques.

Per tant, destaquem que la música, és una molt bona eina per a estimular el llenguatge en els nens amb aquesta necessitat.

Amb intervencions mitjançant dinàmiques rítmiques es pretén facilitar l’articulació de la parla i estructura el llenguatge i el pensament.

Altres beneficis que ens aporta l’ús de la música de forma terapèutica amb aquest col·lectiu, estan relacionats amb l’estimulació de l’aprenentatge i les capacitats cognitives. Es coneix que l’activació cerebral mentre s’està fent música facilita l’aprenentatge i el desenvolupament de capacitats cognitives, potencia el neurodesenvolupament.

 Tanmateix, amb l’ús de la música, es propicien aspectes relacionats amb el fet de facilitar la relaxació i la capacitat en el nen per identificar les emocions, comprendre-les i gestionar-les a través de la relaxació musical els és més fàcil l’autoregulació, reduir l’ansietat i l’agitació.

L’ús terapèutic de la música, permet l’abordatge emocional , ja que l’amígdala (centre neurològic emocional) també s’activa en la execució emocional, facilita la expressió i canalització de les emocions .

En definitiva, la música és una gran eina per a l’expressió emocional, potencia el vincle, facilita la estimulació cognitiva i l’aprenentatge té efectes comunicatius (verbal, no verbal), la socialització, motiva i genera plaer .

 PRINCIPALS BENEFICIS EN EL ÀMBIT DEL TEA

– Facilita la comunicació: a través de les dinàmiques amb instruments i els elements musicals( so , harmonia, melodia i ritme), els usuaris, poden establir canals de comunicació, més fàcilment.

Amb la musicoteràpia  s’afavoreix la socialització. Adquirir habilitats socials per mitjà de l’ús d’activitats musicoterapèutiques estructurades. Amb l’ús de la música, s’ofereix la possibilitat d’estimular i desenvolupar aspectes referents al vincle social.

-Permet la  millora la gestió emocional. L’ús de la música facilita als usuaris la regulació emocional, l’expressió i canalització emocional. Contribueix, favorablement, en el reconeixement de les emocions i ajuda en la vinculació d’emocions a fets quotidians.

-L’ús de la música, a través de dinàmiques com: les cançons, els jocs, les improvisacions i d’altres que explicarem al llarg del programa, permet el treball d’ aspectes cognitius, com: la planificació, la discriminació, la diferenciació, la memòria , l’atenció , la concentració, entre d’altres.

– Millora la motricitat, la música permet explorar el propi cos, per mitjà del moviment lliure i/o guiat. Tanmateix, facilita el treball d’aspectes com la lateralitat, la direccionalitat, la flexibilitat y l’agilitat, si és necessari o si és possible, i pot potenciar la motricitat fina, mitjançant la manipulació d’ instruments i de diverses altres dinàmiques musicals.

-Aporta  dinamisme i motivació. La música és moviment , canvis, genera emocions, i facilita el estar connectant amb allò que s’està fent, potencia la motivació i la vitalitat.

 -Els elements de la música , sons i instruments emprats duran les intervencions amb musicoteràpia  estimulen a nivell integral.

 

Alguns Objectius generals a grans trets Amb TEA:

En l’àrea social:

-Potenciar i facilitar la comunicació.

-Potenciar i facilitar la socialització.

-Treballar la comunicació no verbal.

-Treballar la comunicació verbal.

En l’àrea psico-emocional:

-Crear vincle terapèutic.

-Expressar emocions i dificultats.

-Ajudar en l’expressió i canalització emocional, així com en el treball d’emocions i les seves expressions no verbals.

-Regular emocionalment,

-Canalitzar emocions i dificultats.

-Propiciar la relaxació.

En l’àrea psico-física:

-Ajuda en el treball de la consciència de cos.

En l’àrea cognitiva:

-Potencia l’atenció i la concentració.

-Millorar la producció de llenguatge.

-Desenvolupar i estimular la parla i el llenguatge.

-Treballar el jo i la teoria de la ment.

Més informació:

 contacte@psicologiamusicoterapiabcn.com

1 thoughts on “Musicoteràpia i Autisme (TEA)

  1. Hola bon dia, em dic Anna i sóc de l’institut manel de Cabanyes de Vilanova i la Geltrú. Estic a segon de batxillerat i estic fent el treball de recrrca sobre la musicoteràpia i hem preguntava si podia venir
    a fer la part pràctica al vostre centre, es sobrr la musicoteràpia aplicada als nens autistes.
    moltes gràcies
    Anna

    M'agrada

Deixa un comentari