Trastorns Psicòtics (Esquizofrènia, trastorn bipolar, etc)

PsicologiaMusicoteràpia en salut mental 

 

La intervenció en trastorns psicòtics

 Les sessions produeixen que els usuaris duguin a terme accions en què es veuen implicades diverses capacitats cognitives com: l’atenció, la concentració , la memòria, la percepció del temps, l’escolta, el to, la organització, la capacitat d’estructurar, la capacitat de crear patrons rítmics, la creativitat, la capacitat de elecció-selecció, entre d’altres. Per això, la Musicoteràpia beneficia molt positivament a aspectes cognitius que es veuen afectats  i/ els preserva.

Es coneix que les experiències musicals aporten als usuaris capacitat d’introspecció i el treball psico-emocional. La vivència de la música com a font de plaer unida aspectes relatius a l’expressió emocional i corporal, afavoreixen el procés d’autoconeixement, acceptació i facilita el desenvolupament de vincles afectius dins del grup. L’expressió i la comunicació a través d’experiències musicals i corporals, ajuden els pacients amb TMS a millorar aspectes cognitius, socials, emocionals per a la gestió de les relacions socials i per al maneig de sobre pròpies manifestacions internes.

 

En aquestes sessions terapèutiques la simptomatologia positiva (patrons de pensaments al·lucinatoris, delirants o desorganitzats) i negativa (aplanament afectiu, anhedonia, apatia, aspectes cognitius…) associada a la Esquizofrènia o altres trastorns psicòtics, en algunes casos i algunes ocasions, deixa de produir-se. Una de les interpretacions que es podria fer sobre aquest fet, estaria relacionada amb la capacitat que té la utilització de la música de forma terapèutica per dirigir l’atenció del pacient, regular la respiració, acompanyar per a reduir l’agitació i el nerviosisme, potenciar el estar present, propiciar la concentració tan el elements musicals com en el “Aquí i ara” , poder esvair “fantasmes”, pors i promoure records i pensaments passats positius. Tanmateix, altre fet que té efectes rellevants en la disminució de la simptomatologia, és el connectar amb la part més sana d’un mateix i amb el sentiment de benestar que produeix el fet de crear música i gaudir d’ella.

 En definitiva, segons les característiques personals, el diagnòstic i el nivell de funcionalitat de cada un, la Musicoteràpia intervé beneficiosament a diversos  nivells social, cognitiu, psico-emocional, psicològic, i físic.

Si vols rebre més informació sobre el projecte en salut mental, sol·licita una entrevista i et presentarem la versió extensa del dossier.

 

Mt y trastornos psicóticos

Deixa un comentari