Musicoteràpia

Musicoteràpia:

“La musicoteràpia és un procés sistemàtic d’intervenció on el terapeuta ajuda al client a aconseguir la salut, utilitzant experiències musicals i les relacions que evolucionen per mitjà d’elles com a forces dinàmiques de canvi” Kenneth Bruscia.

 

En el procés terapèutic s’’utilitzen tècniques actives-creatives, com: La improvisació, el cant, tocar instruments, la composició de temes, entre d’’altres i tècniques receptives com: L’’audició , la visualització guiada i el bany sonor … Els beneficis de la Musicoteràpia recauen en les diverses dimensions de la persona, (social, emocional, cognitiva i física).

En la dimensió emocional i psicològica de la persona, el tractament amb Musicoteràpia ajuda a proporcionar autoestima a qui en fa ús, expressar sentiments i emocions, ser conscient del seu estat emocional i treballar-lo, connectar amb la part sana d’un mateix, acceptar la pròpia realitat i enfortir-se , ser part activa en el procés terapèutic i de canvi.

La Musicoteràpia és la gran aliada de la salut mental, té un paper molt rellevant en la millora de símptomes i pel que fa a la comprensió de les dificultat i la problemàtica existent.

En la dimensió social, la Musicoteràpia crea vincle i ajuda en la comunicació, és un element integrador, organitzador i unificador, es tracta doncs, d’una teràpia molt indicada en el treball que es duu a terme en la inclusió social a persones que es troven en situació de risc, en el treball terapèutic amb persones amb discapacitat i amb els col·lectius que es troben aïllats de la societat.

En la dimensió física de les persones que gaudeixen del tractament, es dona una millora en la coordinació, el ritme, la marxa, l’equilibri, el to muscular, l’articulació de la parla entre d’altres. Està indicada en trastorns neurodegeneratius o de caire neurològic, així com, en tercera edat. Pel que fa a la dimensió cognitiva de la persona la intervenció amb Musicoteràpia té un alt poder en la prevenció de la pèrdua de les capacitats cognitives que s’associen al pas del temps i l’envelliment. Per a persones amb trastorns del tipus cognitiu , la musicoteràpia ajuda en la potenciació de la memòria, l’atenció , la concentració i la producció del pensament i el llenguatge.

El seu principal objectiu és la millora de la vida quotidiana del malalt mental i de les persones ,en general, que gaudeixen de la intervenció. Posseeix un conjunt de tècniques no invasives, ni doloroses.

Avaluació psicològica, intervenció i seguiment:

Avaluació inicial: s’avaluen dades en funció de les necessitats del pacient , es creen fitxes i el “historial clínic-musical”.

Pla de Tractament: ideació d’estratègies musicoterapèutiques i psicologiques, associades als objectius generals i específics triats en funció de l’avaluació inicial.

Tractament: desenvolupament de les sessions.

Sessions individuals, grupals, cicles de sessions i cant terapèutic.

Avaluació i seguiment: Enregistrament d’observacions al finalitzar cada sessió, per tal de poder plantejar nous objectius i avaluar l’èxit de les tècniques. Valoració del grau d’assoliment dels objectius prèviament plantejats.

Creació d’informes clínics.

Supervisió dels casos a la secció clínica del col·legi oficial de psicòlegs de catalunya (COPC).

Utilitzem tècniques de la Musicoteràpia.

La Musicoteràpia està molt indicada per al tractament de nens , sobretot té efectes molt positius en nens amb Autisme i TDHA, també està indicada en la rehabilitació de malaties Neurològiques i neurodegeneratives, en discapacitat i prevenció de la pèrdua de capacitats cognitives en tercera edat, entre d’altres, en Salut mental infantil i adulta i en procesos d’autoconeixement i creixement personal.

Tècniques musicoterapèutiques Actives-creatives:

En les tècniques actives intervenen la Veu, el cos i tota mena d’instruments.

-Creació de cançons que parlin sobre una problemàtica concreta o com a mitjà de canalització de qüestions vitals.

-Poemes Cantats-música

-Danzaterapia

-Arteterapia

-Tooning.

-Expressió corporal.

Treball de cos, respiració consciencia de cos.

-Psicodrama Musical.

-Jocs musicoterapèutics.

-Cant terapèutic.

-La Improvisació: (Diverses formes d’improvisació amb diversos instruments, de percussió, de corda, vent, veu…)

Les Tècniques d’improvisació en Musicoteràpia inscrites en diversos models:

-Mt Creativa: Nordoff-Robbins, es basa en crear interacció entre els membres si es tracta d’un grup o entre terapeuta i pacient si són sessions individuals.

-Mt Analítica-Priestley es basa en títols, metàfores, té per objectiu millorar l’autoconeixement del pacient mitjançant la tècnica de l’esclariment i la interpretació.

-Mt Experimental: Bruscia. El treball es porta a terme a través de l’exploració i experimentació musical i de les experiències musicals derivades d’ella, amb la intenció de poder incidir psicològicament en aspectes de la persona.

Tècniques Receptives:

-Relaxació com a ajuda en la concentració i l’atenció.

-Audició.

-Bany sonor.

-Conte musical, història musical.

-Visualització ( guiada o no)

Utilitzem no només instruments orgànics, sinó que també faig servir instruments electrònics com TC-Helicon per a efectes i loops en la veu, programes d’edició musical per a la creació de composicions musicals, bancs de sons i efectes per al teclat i programes per a la gravació. Tot això amb l’objectiu d’aportar més diversitat i riquesa a les sessions i més recursos per a dur a terme les tècniques musicoterapèutiques.

Deixa un comentari