
El proper mes d’octubre s’iniciarà el segon cicle de sessions- orientat al treball de les emocions, l’autoconeixement i el creixement personal.
Què es pretén aconseguir?
Els objectius d’aquestes sessions són, comprendre, connectar, canalitzar i acceptar les pròpies emocions i potenciar capacitats, aspectes que veiem minvats en nosaltres mateixos diàriament o que es volem potenciar.
Algunes de les capacitats que es poden treballar són, la creativitat, la flexibilitat mental, la capacitat per a reduir l’ansietat, l’autoestima, la comunicació assertiva, la capacitat d’expressió, la sensibilització, entre d’altres.
Com?
Aquest treball es durà a terme a través de la Musicoteràpia, amb les seves tècniques i mètodes.
Com a Musicoterapeuta implicada i conductora d’aquest procés em centraré en les necessitats dels participants d’aquestes sessions, prèvia avaluació de cada cas concret.
A qui va dirigit?
Aquelles persones que volen gaudir dels beneficis de la Musicoteràpia, que volen dur a terme un treball per aprofundir en l’autoconeixemt, potenciar o millorar les pròpies capacitats i el pròpi benestar així com la seva vida quotidiana.
És important tenir clar que no cal tenir coneixements de música per a participar en el cicle de sessions de Musicoteràpia grupal.
“Casi todo el mundo piensa que sabe qué es una emoción hasta que intenta definirla. En ese momento prácticamente nadie afirma poder entenderla” (Wenger, Jones y Jones, 1962, pg. 3).
LA METODOLOGIA DE TREBALL:
Utilitzarem tècniques pròpies de la musicoteràpia i la psicologia, combinades si s’escau, en funció de les necessitats de la intervenció.
Les sessions segueixen una línia Humanista i tanmateix farem servir tècniques musicoterapèutiques d’ orientació dinàmica.
Les dues perspectives permeten que l’usuari deixi fluir el més profund de la seva persona, la qual cosa ajuda molt en l’expressió i la canalització d’aspectes quotidians.
El treball de forma conscient i racional d’allò que posa impediments en el benestar i la vida diària dels usuaris ajuda a desenvolupar les eines adequades per a de trobar solucions als conflictes i dificultats i propiciar el canvi.
En definitiva es treballa de forma holística, amb la canalització, comprensió, coneixement i l’abordatge de símptomes i dificultats.
La música facilita l’expressió emocional i verbal, evoca records, i pensaments, té efectes catàrtics, serveix de canalitzador emocional, és un element unificador i integrador que aporta ordre i estructura, potencia les capacitats cognitives i evita els mecanismes de defensa propiciant un discurs lliure, sense filtres, ni pre-aprés. Amb ella, es pretén establir comunicació on no arriba la paraula, potenciar la comunicació entre el món intern i l’extern, tanmateix la música actua sobre el sistema nerviós i en les crisis emocionals, està implicada en la circulació de la sang i, per tant, regulant la tensió arterial entre d’altres.
La música va directament a l’amígdala, centre físic emocional, així com també influeix positivament a totes les estructures cerebrals.
A través de tècniques musicoterapèutiques i psicològiques es facilita el desenvolupament d’eines d’acceptació, reconeixement, canvi i gestió de les emocions o sentiments amb els quals sentim que tenim algun tipus de dificultat.
El paper de la música és el de fer de mitjà creatiu per al treball i ofereix una gama d’experiències musicals per ajudar als usuaris a expressar qüestions vitals de forma creativa.
La creativitat potencia la visió amplia, la flexibilitat i la fluïdesa en el dia a dia, millora la comunicació, té un paper actiu en la resolució i l’abordatge de dificultats.
El treball a través de les cançons preferides de cada un dels assistents al cicle ajudarà en l’autoconeixement, l’acceptació, el desenvolupament personal.
La improvisació musical aporta grans beneficis en el desenvolupament de la flexibilitat mental, potencia la capacitat de decisió, augmenta l’autoestima.
Improvisar des d’una perspectiva psicodinàmica permet aflorar pensaments, sentiments, emocions reprimides o lleument conscients que es donen en cada un de nosaltres i per tant poder treballar, posteriorment des de la raó, aquells que es vulguin de forma conscient, donant enteniment i reconeixement.
En definitiva, gràcies a l’aspecte lúdic i interactiu que facilita la participació activa, durant el cicle de sessions, anirem en la cerca de nosaltres mateixos i de les nostres emocions tot potenciant les aptituds no verbals, les eines per a l’expressió de les emocions, ajudant-nos en l’expressió directa i el treball d’acceptació individual i social d’emocions reprimides, fent servir la música per contactar amb l’emoció i les paraules per aconseguir insights i d’altra banda donarem lloc al silenci per integrar les vivències.
Treballarem amb els símptomes però també amb les causes i promourem anàlisi i catarsi d’allò dificultós, inconscient i reprimit.
El rellevant en el resultat final del procés terapèutic, és la millora de la qualitat de vida de qui en fa ús, no tant el nivell tècnic musical de les sessions.
L’espai on es duran a terme el cicle és el nou Espai -Consulta de Musicoteràpia BCN, al carrer Martinez de la Rosa 15, Local, Al Barri de Gràcia.
Demana informació de dates escrivint a cristina.musicoterapia@gmail.com.